רמות ניקיון היהלום

רמות ניקיון היהלום

כל יהלום, בין אם הוא טבעי או כזה שנוצר במעבדה, מדורג באיכות על סמך סטנדרטים שנקבעו על ידי המכון הגמולוגיה של אמריקה (GIA). תקנים אלה מכסים חיתוך, משקל קרט, צבע ובהירות – כל מה שקובע את איכותו של היהלום ואת עלותו. חלקיקים, בהתאם לגודל, מספר, מיקום וסוג, יכולים להפחית את ניצוץ היהלום על ידי מניעת שבירה של אור ומעבר דרך היהלום וחזרה לעין.

במהלך תהליך היווצרות היהלום, זיהומים או פגמים מיקרוסקופיים נוצרים גם הם  בתוך היהלום. פגמים אלו ידועים בשם חלקיקי יהלומים. חלקיקים נפוצים ביותר בתוך יהלומים והם בעצם כתמי לידה המעניקים לכל יהלום ייחודיות. 

בהירות מתייחסת לפגמים זעירים המתרחשים באופן טבעי הקיימים בכל היהלומים מלבד הנדירים והאיכותיים ביותר, גמולוגים מתייחסים לפגמים אלה במגוון שמות טכניים, כולל  חלקיקים. יהלומים עם החלקיקים הקטנים ביותר מקבלים את ציוני הניקיון הגבוהים ביותר על ידי GIA. ככל שיש פחות חלקיקים, כך הבהירות טובה יותר. 

מכיוון שפגמים אלה נוטים להיות מיקרוסקופיים, הם בדרך כלל לא משפיעים על יופיו של יהלום בשום דרך מובחנת.

עם זאת, חלקיקים  הם לא רק סימני יופי, הם יכולים גם להשפיע על עמידות היהלום עם יהלום פנימי ללא רבב, אין סיכון  שחלקיקים יגרמו לנזק פוטנציאלי.  ביהלום " ללא רבב"  המכונה בשפה המקצועית IF. אמנם אין חלקיקים בתוך היהלום, אך עשויים להיות פרטים קטנים, סימני ליטוש או גרגירים על פני השטח או מחוצה לו של יהלום IF. עם זאת, פגמים אלה אינם נראים בדרך כלל.  חלקיקים יכולים להשפיע על השקיפות והברק של יהלום, כך שככל שהחלקיקים יפחתו, כך ניתן לצפות ליותר נצנוץ. יהלום IF יאפשר זוהר מירבי. 

האם ניקיון יהלומי מעבדה טוב יותר מניקיון יהלומים טבעי?

בכל הנוגע לצבע ובהירות, קשה מאוד להבחין בין יהלומים שגודלו במעבדה לבין יהלומים טבעיים. גם ליהלומים מתוצרת מעבדה וגם ליהלומים טבעיים יש את אותן תכונות סנווריות, פיזיות וכימיות. הדרך הטובה והיחידה להבחין בהבדל היא על ידי השוואת התעודות שלהם.

המכון הגמולוגי הבינלאומי (IGI) מזהה את כל אבני המעבדה ומדרג את החיתוך, הגימור, הפרופורציות, הבהירות והצבע שלהן. ואילו היהלומים הטבעיים מגיעים עם דוח אימות מהמכון הגמולוגי של אמריקה (GIA).

מיתוסים וטעויות נפוצות בהערכת יהלומים

בניגוד לצ'יזבטים הנפוצים ברשת, הערכת ניקיון היהלום היא תהליך מורכב המצריך מומחיות מקצועית. רבים מאמינים שניתן להעריך את איכות היהלום בעין בלתי מזוינת, אך האמת היא שרוב הפגמים והחלקיקים נראים רק תחת הגדלה משמעותית. גמולוגים מקצועיים משתמשים במיקרוסקופים מיוחדים ובתאורה ייעודית כדי לזהות ולמפות את החלקיקים. הערכה מקצועית לוקחת בחשבון לא רק את כמות החלקיקים, אלא גם את מיקומם, גודלם והשפעתם על הברק הכללי של האבן.

השפעת הטכנולוגיה על תעשיית היהלומים

התפתחות הטכנולוגיה מאפשרת כיום לזהות ולמפות חלקיקים ברמת דיוק חסרת תקדים. מערכות מתקדמות של הדמיה תלת-ממדית מאפשרות ליצור מפה מדויקת של כל חלקיק בתוך היהלום, מה שמסייע בתהליך החיתוך והליטוש. טכנולוגיות אלו מאפשרות למלטשים לתכנן את החיתוך כך שימזער את השפעת החלקיקים על הברק הסופי של היהלום. בנוסף, טכנולוגיות חדשות מאפשרות לזהות בוודאות את מקור היהלום – טבעי או מעבדה – ולספק תיעוד מדויק של כל המאפיינים שלו.

עתיד תעשיית היהלומים והניקיון

התעשייה עוברת שינויים משמעותיים עם התפתחות טכנולוגיות חדשות ליצירת יהלומים במעבדה. אחד היתרונות המשמעותיים של יהלומי מעבדה הוא היכולת לשלוט טוב יותר בתהליך היצירה ולהפחית את כמות החלקיקים. עם זאת, חשוב להבין שגם ביהלומי מעבדה עשויים להיווצר חלקיקים, אם כי בדרך כלל בכמות קטנה יותר. המגמה העתידית מצביעה על התפתחות טכנולוגיות חדשות שיאפשרו יצירת יהלומים נקיים יותר, הן במעבדה והן בתהליכי שיפור של יהלומים טבעיים.

פוסטים נוספים

המדריך המלא לניקיון הסלון: כל הטיפים והשיטות שחייבים להכיר

ספרים רומנטיים שיקחו אתכם לעולם אחר

מהפכה בעולם התחבורה: מבט על ההתפתחויות המרגשות שיעצבו את הכבישים

פריצות דרך מהפכניות בתחום הבינה המלאכותית – כל מה שאתם חייבים לדעת

העתיד של רפואה מותאמת אישית: כיצד בינה מלאכותית ומידע גנטי יכולים לשפר את הטיפול הרפואי

העיר החכמה: כיצד הטכנולוגיה מעצבת מחדש את הערים שלנו