חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ההיסטוריה של תכנית האח הגדול

הטרנדים החדשים

פופולרי:

ההיסטוריה של תכנית האח הגדול

 

אם יש תוכנית שכולנו מכירים, היא כמובן האח הגדול. אומנם חלק מאיתנו צופים בה, או צפו בחלק מהעונות שלה, ואילו אחרים לא, אך להכיר את השם – כולנו מכירים. האם עצרתם פעם לחשוב מאיפה הגיעה אלינו התוכנית ומה באמת המקור שלה? כמו הרבה תופעות אחרות בהיסטוריה, המקור הגיע דווקא מהספרות. מדובר על אותו ספר מפורסם של ג'ורג' אורוול – 1984. מדובר על רומן דיסטופי שמתאר חיים שלמים תחת התנהלות שלטון טוטליטרי קיצוני ביותר. יש בספר הזה מסרים מעמיקים ביותר אודות נושאים חשובים לאנושות כמו סוציולוגיה, פסיכולוגיה, מוסר ועוד. מדובר בספר על עולם קודר שמנוהל, כל כולו, באמצעים של שליטה פיזית ומנטלית מוחלטת. מהספר הזה נוצר הביטוי האח הגדול שהפך ברבות הימים למטבע לשון, וכפי שכולנו יודעים, גם לתוכנית טלוויזיה. בספר, למעשה, האנשים נתונים לפיקוח ולניטור אינסופי, מכל בחינה ובכל רגע, על ידי השלטון. אחד מהדברים המדהימים הוא שהספר נכתב בשנת 1984 דמיין את מה שהיום הפך למציאות. היום יש לנו את היכולות הטכנולוגיות לבצע מעקבים וניטור בכל רגע נתון, ובכך עוסקת התוכנית האח הגדול.

 

מקור התוכנית האח הגדול – מאיפה היא הגיעה אלינו בכלל?

 

אנשים רבים כלל לא מודעים לכך, אך מקורה של התוכנית האח הגדול הוא בהולנד. בשנת 1999 הייתה ההפקה הראשונה של האח הגדול, ואין ספק בכך שהיא הגיעה לכל מדינה כמעט בעולם. למעשה, התוכנית הפכה ללהיט גדול בלא פחות מ54 מדינות מסביב לעולם.

הפורמט יחסית פשוט, אך אכזרי: בכל עונה נסגרים המשתתפים בבית גדול, כאשר הם לא מכירים אחד את השני מראש. מעבר לכך שהם נזרקים בבת אחת לסיטואציה חברתית שהם לא הכירו רגע לפני, הכול גם מצולם, מוקלט ומתועד. לאורך כל העונה מודחים, בזה אחר זה, המשתתפים השונים. ברוב המקרים מדובר על מודח אחד שיעזוב את הבית בכל שבוע, אך יש גם מקרים שבהם תהיה "הדחה כפולה". במקרה כזה יעזבו את הבית שני דיירים במהלך השבוע. חשוב לציין שברוב המקרים המתמודדים נמצאים כשלושה חודשים בבית האח הגדול. עם זאת, ניתן לראות שבגרמניה הייתה עד כה ההפקה הארוכה ביותר: בעונה החמישית בגרמניה המתמודדים שהו 365 ימים בבית האח הגדול! מבחינת הזכייה בתוכנית אנחנו רואים שרק אדם אחד זוכה: הדייר שנשאר אחרון בבית. מי ששורד כל הדחה והדחה הוא זה שיזכה, והפרסים בדרך כלל משמעותיים ביותר. זה יכול להיות פרס של סכום כסף לא מבוטל, מכונית או אפילו בית.

 

ההתאמה לכל תרבות מקומית

 

אומנם זה נכון שהיום בהרבה מאוד ארצות מתקיימת התוכנית, אך יש הבדלים בין כל מדינה ומדינה. למעשה, הפורמט הוא אותו פורמט, אך יכולים להיות הבדלים בין התוכניות המתקיימות במדינות השונות. למשל, לא אחת מספר המשתתפים משתנה, כמו גם השאלה כל כמה זמן מדיחים דייר מהבית. עוד נתון שמשתנה בין המדינות, ושגם עבר שינויים לאורך התפתחות התוכנית וההפקות, זו השאלה איך מדיחים דיירים מהבית. בתחילת הדרך הקול היחיד שקבע היה זה של הדיירים. כלומר, כל דייר נסגר בתורו בחדר האח הגדול, ותוך כדי שהוא מוקלט, הוא ביקש למסור את שמו של הדייר שאותו הוא מעדיף להדיח. זה היה הבסיס היחיד לכל הדחה שהתבצעה. היום, לעומת זאת, אנחנו רואים שלא תמיד זה המצב. היום, למשל, יש מקרים שבהם גם הקהל בבית שצופה בתוכנית יכול להיות חלק מההחלטה את מי מדיחים. אחת מהדוגמאות לשוני בין גרסות במדינות שונות קשור ליחסי מין. למשל, במדינות סקנדינביה, המשתתפים יכולים לקיים יחסי מין מלאים. לעומת זאת, במדינות כמו בריטניה, מותרים רק יחסי מין חלקיים ורמזים מיניים שונים.

 

האח הגדול גרסת VIP

 

בין כל הגלגולים שעברה התוכנית, אנחנו רואים שקיימת ברוב המדינות גם גרסת VIP. העניין הוא שעם התפתחות התוכנית ועם ההד שהיא זוכה לה, רבים מהמשתתפים בוחרים לקחת בה חלק כדי לזכות בפרסום. לכן, אחרי מספר עונות ששודרו, במדינות רבות הוחלט לעשות גם גרסת VIP. בגרסה זאת למעשה מזמינים את הדיירים שזכו לכמה שיותר פרסום מהעונות הקודמות להגיע ולקחת חלק בעונה נוספת שבה כולם מפורסמים. ברוב המקרים גם כאן החוקים זהים, אם כי לא פעם גרסת המפורסמים תהיה קצת יותר קצרה. המפורסמים יכולים להגיע או מעונות קודמות של האח הגדול או מתחומים אחרים בכל מדינה. מדהים לראות שיש גם ידוענים שהשתמשו באופציה הזאת כדי להניע מחדש את הקריירה, ואין ספק שזה עובד, ובגדול.

 

 

חוסר הקשר אל העולם החיצון

 

עוד מוטיב משמעותי ביותר בתוכניות האח הגדול, הוא שאין קשר בין המתמודדים בבית ובין העולם החיצון. כלומר, מהרגע שבו הם נכנסים לבית האח הגדול הם לא יכולים להיות בקשר עם אף אדם או ישות כלשהי מבחוץ. עובדה זו גורמת לא פעם לכך שגם מושמעת ביקורת רצינית על התוכנית, שכן המתמודדים בה חיים בסוג של בית כלא. במקרים אחרים הביקורת נובעת מהיחס שמקבלים המתמודדים, שכן לא אחת היו קולות שדיברו על כך שבאחת מהגרסאות של התכונית בישראל המועמדים נאלצו לקחת תרופות פסיכיאטריות. כפי שניתן לראות, קיימת מורכבות רבה ואמיתית בנוגע לתוכנית. יש אומנם אנשים הרואים בה תוכנים בידור לכל דבר ועניין, אך בפועל, היא בוחנת אנשים במצבים שונים, קיצוניים ומורכבים. ניתן ללמוד מהתוכנית לא מעט על אופיו של האדם, וזה בדיוק גם הקשר שלה אל האח הגדול בספר 1984. למרות הביקורת, אין ספק שהתוכנית שורדת את מבחן הזמן. היא מחדשת את עצמו בכל פעם עם שלל גרסאות ולכן קהל הצופים של התוכנית ממשיך לצפות ולקחת בה חלק.

פוסטים נוספים