מהם התבלינים היקרים ביותר בעולם
כשאנחנו משתמשים היום בתבלינים שמגיעים בבקבוקונים ובשקיות קטנות ומצויים בשפע בכל מקום, אנחנו נהנים מהצבעים, הריחות והטעמים ולא יכולים לדמיין כלל עולם בלעדיהם, אבל זה בדיוק מה שהעולם היה, פחות או יותר, עד שהשתכללו דרכי ההובלה והוזלו והם הפכו להיות הרבה יותר נפוצים וזמינים מאשר פעם. כדי להבין מהם התבלינים היקרים ביותר בעולם צריך להכיר קודם את התחום שנקרא סחר התבלינים ואת ההיסטוריה של הביקוש להם ואז גם מבינים היטב למה הקולינריה העולמית נראית כפי שהיא נראית ואיך הגיעו לתמחור כזה. השינויים בתחום זה כל כך גדולים שהמחיר הזול של מה שנחשב פעם ליקר מאוד הוא לגמרי לא מובן מאליו. זה יהפוך אולי ליותר מובן לנוכח הסכנה שנשקפת להמשך גידולם והסחר בחומרי גלם ידועים ונפוצים שהופכים להיות יקרים בגלל כמה סיבות, כמו שינויי אקלים, מלחמות אזוריות ומשברי תובלה עולמיים כמו שגרמה להם הקורונה. אבל ראשית, חשוב להבין את המצב בסחר התבלינים.
מה ידוע לנו על השימוש בתבלינים?
מכיוון שההיסטוריה נכתבת בעיקר במערב ומאז המצאת הדפוס גם קל יותר להפיץ אותה, חשוב לנו לדעת יותר כיצד הגיעו תבלינים אקזוטיים שונים למערב ואת תולדות הסחר בהם. במערב היו מעט תבלינים יחסית מלבד עשבי תיבול, ואפילו מלח לא היה לגמרי מובן מאליו כחומר גלם שימושי לתבשילים. מאז שהחלו הימאים ההרפתקנים במסעות הגילויים שלהם ונתקלו בקולינריה המקומית ברחבי העולם, התבלינים מצאו את דרכם למערב כחלק מהרצון של ימאים וסוחרים ליצור להם ביקוש ודרך זה גם לפתוח לעצמם שוק משגשג שבו יצטרכו תבלינים כאלה. היה להם ברור שהם יהפכו ללהיט, משום שהתוספת המעניינת לתבשילים וההעדפה למאכלים ייחודיים וטעמים אקזוטיים הפכו לסמלי סטטוס יוקרתיים. כך נוצר השוק הגדול ביותר לתבלינים – המדינות שבהן יש כוח קנייה. אימפריות שלמות נבנו על הסחר בתבלינים וכל אימפריה שרצתה להדיח את הקודמת לה ידעה מצוין שרק השתלטות על דרכי תובלה תניב לה את ההון שהיא צריכה. למרבה ההפתעה, זה לא השתנה עד היום ויש מי שטוען שזאת הסיבה האמיתית למלחמת רוסיה-אוקראינה, למשל, השליטה בנמל שמאפשר סחר בינלאומי בחצי האי קרים.
ביקוש והיצע והתמחור של תבלינים
ככל שרצו יותר תבלינים כך גם הם הפכו למוצר פופולרי שעניין גם מדינאים, סוחרים וכל מי שיכול היה להשתלט על השוק הזה במדינה שממנה ייצאו אותם ובעיקר על הדרכים שבהן הובילו אותם כמו דרך התבלינים ודרך הבשמים, ובעיקר על אמצעי ההובלה. מכאן גם נבע המחיר היקר שלהם והחומרים השונים שהימאים הציגו לאירופים, כמו קפה, וניל, קינמון, קקאו, זעפרן, כורכום, זנגביל ועוד, החלו להיסחר במחירים יקרים עד שההיצע הגובר הוזיל את מחירם והם השתלבו מהר והיטב במורשת הקולינרית של תרבויות מערביות רבות. כעת, לא נותר אלא לדאוג לכך שההיצע לא יצטמצם והגידול המסחרי שלהם יימשך. לזה דאגו כבר סוחרים מקומיים במקומות שבהם גדלים תבלינים, יחד עם ממשלות שהשתלטו על כך כדי להעשיר את קופת המדינה וכדי לדאוג גם לעצמם. מכאן נובע גורם נוסף שמשפיע על מחיר התבלינים והוא המעורבות של בעלי כוח ומעמד, כאשר בתחתית הסולם נמצאים תמיד הפועלים והכפריים שמגדלים ואוספים את התבלינים עצמם. זה גם מסביר למה התבלינים הבאים נחשבים כעת ליקרים ומחירם מאמיר.
זעפרן – המלך הבלתי מעורער של התבלינים
זעפרן (Saffron) נחשב למלך הבלתי מעורער של התבלינים ומחיר היקר בעולם מאז ומתמיד. הוא נמצא בשימוש 3,000 שנה וגדל בעיקר באיראן, מה שהופך את הסחר בו גם לסיפור גיאו-פוליטי, לנוכח המתרחש שם מאז המהפכה. אם נתקלתם בו ראיתם שהוא יקר כל כך שהוא נמכר בגרמים בודדים בתוך קופסית קטנה, משום שמחיר כל גרם כזה הוא עשרות שקלים. חשוב לדעת גם שהתבלין הזה מסווג גם לפי מקור הגידול ואיכותו ולכן המחירים יכולים להשתנות גם בגלל זה. מחיר זה היה תמיד יקר ולא בגלל ההובלה כי אם בגלל הגידול שלו והעבודה הרבה שנדרשת להפיק אותו. זעפרן הוא למעשה הצלקות האדומות של פרח הכרכום שמגדלים בשטחים נרחבים. עשרות שעות נדרשות כדי ללקט את הפרחים ולחלץ מהן את שלוש הצלקות היחידות שצומחות בו בקצה עמוד העלי, ולהפיק מהן קילוגרם אחד. זהו תבלין שקל לזייף, בניגוד לתבלינים אחרים ואם נתקלתם בזעפרן זול סימן שהוא לא זעפרן כלל.
קקאו – הולך והופך לנדיר
קקאו נטחן מפולי קקאו שגדלים בעיקר בדרום אמריקה ובאפריקה ואירופה היא הצרכנית העיקרית שלו. קשה להאמין אבל קקאו הולך ומתייקר בגלל סיבות שונות ואחת מהן היא שינויי האקלים. אבל עוד לפני כן, מרגע שגברה המודעות לתנאי הגידול וההפקה שלו על ידי ילדים ועובדים בשכר רעב, הוא הפך למוקד עניין בעולם וכיום מחירו התייקר בגלל הדרישה לסחר הוגן בו. העולם המערבי הכיר אותו לאחר שסוחרים וימאים הגיעו לדרום אמריקה והתוודעו למשקה הקקאו שהילידים הגישו להם. היום הוא חלק בלתי נפרד מתעשיית השוקולד שצופה קשיים בגלל השפעת האקלים והדרישה להעסקה הוגנת ללא עבדות ילדים.
כמהין – הפטריה המוזרה והיקרה ביותר
פטריות כמהין כלל אינן נראות כמו פטריות אלא כמו בולבוסים בצבע כהה, בדרך כלל, למרות שיש גם כמהין בהירות יותר. אופן הגידול שלהן, הליקוט שלהן בשיטות ייחודיות והנדירות שלהן הופכות אותן למעדן ולתבלין יקר מאוד וגם בו שינויי האקלים עושים שמות ומקשים עליהן לצמוח. את הפטרייה הזאת מוצאים בעיקר באירופה במדינות מסוימות שטיפחו את המסורת של הגידול והליקוט שלהן. בעבר נהגו להשתמש בחזירים שמיומנים לזהות את הריח האהוב עליהן ולחפור אותן החוצה, אולם כיום משתמשים בכלבים מאומנים במיוחד שאינם מתנפלים על הכמהין ואוכלים אותן וכך אפשר לסחור בהן.